Članice na koncu srebrne

May 8, 2017

Končalo se je letošnje žensko državno prvenstvo v floorballu. V finalu so članice Olimpije po porazu na prvi tekmi v Borovnici s 5:8, tesno izgubile še drugo srečanje v Ljubljani. Bilo je 4:5. Toda z igro, pristopom in napredkom so navdušile številčne gledalce, ki so morda prav na zadnji tekmi videli njihovo najboljšo predstavo sezone.

Igralke Olimpije so redni del sezone zaključile na drugem mestu, nato pa v razburljivi polfinalni seriji treh tekem premagale odlično ekipo iz Poljanske doline. V finalu so jih že čakale prvakinje iz Borovnice, ki so v polfinalu potrebovale le dve tekmi proti jeseniški ekipi Thunder. Boljše so bile s 15:5 in 18:6.

Aktualne prvakinje namučile že na prvi tekmi

Kot vodilna ekipa rednega dela sezone so imele Borovničanke prednost domačega igrišča, kar so izkoristile, a kdor si je ogledal tekmo, je vedel, da ni bilo tako lahko, kot daje misliti končnih 8:5. Igralke Olimpije so se sicer kot prve znašle v zaostanku, a so se vrnile in do pet sekund pred koncem druge tretjine vodile s 4:3. Z obilo sreče je tedaj domačinkam uspelo zadeti prek celega igrišča, ko se je žoga po odboju skotalila v mrežo tekmic iz Ljubljane.


To je spodneslo zagon zelene ekipe, ki je imela v minutah pred tem možnost povišanja prednosti, a je manjkalo učinkovitosti. Odločitev je padla v prvem delu zadnje tretjine, ko so igralke Borovnice pobegnile na štiri zadetke prednosti. Vtis je popravila Ana Novak, ki je manj kot minuto pred koncem zadela po izjemni akciji ob igri brez vratarke.

Na tekmah ni bilo predaje

Kakšen ekipni duh vlada pri naših članicah, je bilo moč videti že na prvi tekmi polfinala, ko so se v zadnji tretjini vrnile po zaostanku z 2:4 in zmagoviti zadetek dosegle enajst sekund pred koncem. Da to ni bilo zgolj naključje so pokazale na zadnji tekmi sezone. Z dobro igro so si ustvarile vidno več priložnosti kot nasprotnice, a so te žal ostale neizkoriščene, po slabi polovici igralnega časa pa so se zaradi tega celo znašle v zaostanku z 0:3.

V 21. minuti je nato po izvedbi prostega strela s polovice najprej zadela kapetanka Olimpije Darja Dolenec, dobri dve minuti kasneje pa je igro z igralko več s strelom v desni spodnji kot unovčila še Teja Gospodarič. Namesto izenačenja so se morale po priključitvi na 2:3 Ljubljančanke ob koncu drugega dela braniti z igralko manj. S pomočjo odlične domače vratarke Laure Žavbi jim je to tudi uspelo.


Toda v četrti minuti zadnje tretjine so še četrtič zadele gostje iz Borovnice, iz protinapada je bila uspešna Anamarija Košir. Članice se niso predale in dve minuti kasneje je po prodoru in fantastični podaji Gospodaričeve v nebranjen del gola zaključila Manca Colarič. Ko je že bilo videti, da se obeta prvo izenačenje na tekmi, je prišla nova izključitev na strani Olimpije. Borovnica je ponujeno izkoristila, a dvominutno kazen so si nato privoščile tudi gostje. Številčno prednost je izkoristila Ana Novak. Do konca tekme je ostala še minuta in 40 sekund.

Olimpija je nadaljevala z napadi in imela v zaključku tri zaporedne izjemne priložnosti za izenačenje, ob tem pa jih je ustavil tudi okvir gola. Kljub porazu se je po koncu tekme s tribun razlegel aplavz. Na takšnih tekmah namreč težko govorimo o poražencih, saj je to bila ena najboljših, če ne celo tekma sezone; podobno kot lahko rečemo za lanskoletni finale med Poljankami in Borovnico. Sledila je podelitev medalj in pokalov za prvo in drugo mesto ter dveh posamičnih nagrad. Najboljša strelka letošnje sezone je vsestranska Anamarija Košir, ki je pomemben pečat pustila tudi v finalu. Najboljša vratarka pa je naša ‘gepardinja’ Laura Žavbi, za kar ji čestitamo.


Nekaj statistike za konec

Ženska ekipa Olimpije se je v končnico uvrstila s šestimi zmagami ter dvema porazoma in remijema. Statistika celotne sezone pokaže, da so mrežo tekmic zatresle 114-krat, zadetek pa prejele 51-krat. Od tega 25 v rednem delu. Najbolj učinkovita posameznica je bila ostrostrelka Polona Dakskobler. Kdor pa si je ogledal vsaj kakšno tekmo naših članic, mu je jasno, da statistika posameznih igralk ne igra nobene vloge, saj so letošnji dosežki posledica podreditve skupinskemu uspehu. Želja je bila seveda osvojiti naslov prvakinj, a je potrebno priznati, da so Borovničanke zasluženo osvojile svoj deveti naslov. Predvsem zaradi izjemnega napada; v celotni sezoni so namreč dosegle več kot 200 zadetkov.

Po koncu sezone se za podporo zahvaljujemo našim zvestim navijačem, ki ste bili z nami ob zmagah in porazih. Najboljši ste! Cilj za naslednjo sezono je jasen – kanta!

Ekipa 2016/17:

Igralke: Darja Dolenec (C), Laura Žavbi (G), Teja Gospodarič, Polona Dakskobler, Monika Vidovič, Manca Colarič, Rebeka Lebinger, Ana Novak, Maja Gombač, Brina Petrle, Jingjing Ye, Lara Jalovec, Tisa Vrhovec; Anže Lebinger (trener)

Rezultati, 1. ŽSFL:

Borovnica floorballshop 1: 14 FBK Olimpija

FBK Olimpija 19 : 1 ŠD Zelenci Kranjska Gora

FBK Olimpija 5 : 2 FBK Polanska banda

Lady Zone Borovnica 6 : 3 FBK Olimpija

FBC Thunder 4 : 4 FBK Olimpija

FBK Polanska banda 3 : 3 FBK Olimpija

FBK Olimpija 12 : 1 Borovnica floorballshop

ŠD Zelenci Kranjska Gora 1 : 18 FBK Olimpija

FBK Olimpija 2 : 4 Lady Zone Borovnica

FBK Olimpija 10 : 2 FBC Thunder

Polfinale

FBK Olimpija 5 : 4 FBK Polanska banda

FBK Polanska banda 7 : 4 FBK Olimpija

FBK Olimpija 6 : 2 FBK Polanska banda

Finale

Lady Zone Borovnica 8 : 5 FBK Olimpija

FBK Olimpija 4 : 5 Lady Zone Borovnica


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Fotografije