Floorball

Floorball je mlada in ena najhitreje rastočih športnih panog na svetu. Gre za ekipni šport, kjer se prelivata v eno hokej na travi in hokej na ledu. Ustvarjalci športa so si nekatera pravila izposodili tudi pri drugih sorodnih športnih panogah in s tem združili najboljše karakteristike športov v eno z namenom ustvariti popolno igro. Hitrost, silovitost, intenzivnost, spretnost, eleganca so glavne karakteristike, ki naredijo igro atraktivno in privlačno, tako za igralce kot tudi gledalce. Dinamična in hitra igra polna preobratov ne pusti ravnodušnega še tako hladnokrvnega gledalca, ki se ob gledanju ne more načuditi spretnostim obvladovanja žogice. Šport od igralcev zahteva predvsem dobro telesno pripravljenost ter spretnost v igri, najpomembnejši pa je skupinski duh celotne ekipe. Enostavna in razumljiva pravila pripomorejo k tekoči in zanimivi igri, igralcem pa omogočajo kar najvišji nivo obvladovanja taktičnih in tehničnih prvin športa.

11

Floorball pa ni zanimiv samo s tekmovalne plati, saj je prisotno izredno zanimanje tudi za floorball kot rekreacijski šport. To potrjuje tudi dejstvo, da je v Sloveniji iz leta v leto večje število organiziranih klubov in registriranih ter rekreativnih igralcev floorballa; prav tako pa se športni pedagogi na marsikateri osnovni in srednji šoli zadnjih pet let poslužujejo floorballa kot oblike športne vzgoje. S floorballom namreč bogatimo znanje, razvijamo sposobnosti in lastnosti ter oblikujemo osebnost in odnose med posamezniki. Je igra, ki zahteva od igralcev spretnost, vzdržljivost in natančnost, kar pa je možno doseči le z načrtno vadbo.
Floorball je ena redkih športnih panog, ki je primerna tako za moške kot za ženske, stare in mlade. Moč igralca ne predstavlja bistvene prednosti, saj stroga pravila preprečujejo vsakršno grobost in neposredni kontakt, kar omogoča dopadljivo, hitro in dinamično igro. Poškodbe pri tem športu so zelo redke tudi na tekmovalnem nivoju, kar potrjuje dejstvo, da gre za dejansko šport prihodnosti.

4

Floorball se igra na dveh dimenzijah igrišč. Standardna velikost igrišča meri 40m X 20m. Standardno število igralcev za eno ekipo v polju je pet in vratar. Floorball se igra v obliki dvoboja med moštvoma, namenigre pa je v okviru pravil igre doseči več zadetkov kot nasprotno moštvo. Manjše  igrišče (dimenzije 28m X 16m) je namenjeno predvsem manjšim ekipam in manjšim telovadnim prostorom. Na manjšem igrišču igrajo trije igralci in vratar. Igrišče je ograjeno z 50 cm visoko ogrado, ki je na vseh vogalih zaobljena. Igralci na igrišču za igro uporabljajo palice iz umetnih mas, razen vratarja, ki varuje vrata(standardna velikost 160cm X 115 cm) načeloma na kolenih, pred zadetkom brez palice. Ekipo navadno sestavlja od 15 do 20 igralcev.Igralni čas je 3 X 20 minut. Igro vodita dva enakovredna sodnika. Pravila igre so izbrana iz pravil drugih športov na način, da naredijo en sam popoln šport. Vključno z neuradnimi ligami, šolami in rekreacijskimi ligami floorball igra precej več dva milijona igralcev. Preizkusite se tudi vi!

FLOORBALL V SVETU

Današnja oblika floorballa se je razvila v sedemdesetih letih na Švedskem, kjer je  danes eden najpomembnejših športov. Poleg skandinavskih držav, vzhodne in srednje Evrope se floorball vse bolj uveljavlja tudi v zahodni Evropi, vedno več privržencev pa ima tudi v jugovzhodni Aziji, kjer Singapur postaja pomemben center tega športa.Privrženci Floorballa že od leta 1986 svoje interese združujejo v Mednarodni floorBall zvezi – International Floorball Federation (IFF), ki od leta 1996 prireja svetovna prvenstva. Do svetovnega prvenstva leta 1986 se je organizaciji priključilo že 18 držav. Celoten turnir je bil velik uspeh z vrhuncem, razprodano dvorano na finalnem srečanju med Švedsko in Finsko. V dvorani Globe Arena v Stockholmu so Švedi z 5-0 premagali Fince in 15.106 gledalcem prikazali nepozaben dogodek. Naslednji nivo je bil dosežen, ko je postala IFF pridružena članica GAIFS (General Association of International Sports Federations) v letu 2000 in letu 2004 doseženo polno članstvo. IFF danes sestavlja 47 zvez članic z več kot 3.500 klubi in preko 200.000 registriranimi igralci. Svetovno prvenstvo se igra vsako leto, izmenično eno leto za moške in U-19 ženske , ter naslednje leto za ženske in U-19 moške. Evropski pokal se igra vsako leto. Naslednji izziv za IFF je priznanje oziroma članstvo v IOC (International Olympic Commitee) in pridobitev statusa olimpijskega športa.

DSC_7288d

Tej družbi se je 17. decembra 2000 pridružila tudi Slovenija z ustanovitvijo Floorball Zveze Slovenije (FZS), ki trenutno združuje štirinajst klubov.

FLOORBALL V SLOVENIJI

Začetki igranja floorballa na slovenskih tleh segajo v leto 1992, ko se je v sklopu delavskih iger v Škofji Loki prvič pojavila njegova elementarna oblika (trije igralci, brez vratarja). Prvi floorball klub v Sloveniji je bil ustanovljen leta 1999, ko so se igralci Občine Žiri združili v klubu FBC InSport Žiri. Kmalu zatem so se začeli pojavljati tudi drugi klubi, rezultat tega pa je bilo prvo neuradno državno prvenstvo in pokal leta 2000/2001 z udeležbo petih klubov. Prvo uradno državno prvenstvo v malem floorballu je potekalo v sezoni 2001/02, leto kasneje pa je bilo izpeljano tudi državno prvenstvo v velikem floorballu. Najboljši igralci v posameznih klubih tvorijo reprezentanco Slovenije, ki je leta 2002 prvič nastopila na Svetovnem prvenstvu skupine B na Finskem, od takrat pa se redno udeležuje pomembnejših mednarodnih tekem. Nastopila je še leta 2005 v Švici, kjer je zasedla 5. mesto v diviziji B oz. 15. mesto na svetu, 2007 na Švedskem z 4. mestom v diviziji B in 2009 na Češkem z 8. mestom v diviziji B.

24820394025_9b67976f89_o

PRIHODNOST FLOORBALLA

Prihodnost športa je torej svetla, ne samo zaradi naraščanja števila igralcev, ampak tudi zaradi čedalje večjega zanimanja medijev ter javnosti za šport. Tribune za gledalce na tekmah so vedno bolj polne, s čimer se povečuje tudi zanimanje sponzorjev za sodelovanje s klubi. Hitro raste tudi število rekreativnih igralcev, saj je floorball relativno poceni šport. Za igro ni potrebna draga specialna oprema, temveč samo kratka majica, hlače in športni copati; pozabiti pa ne smemo tudi na ustrezno palico in žogico kot osnovna rekvizita pri tej igri. Priljubljenost tega športa povečuje tudi dejstvo, da je primeren za oba spola, vse generacije in da so poškodbe v tem športu relativno nepogoste.